COMPROMÍS PER BORRIANA DENUNCIA DAVANT EL DIA DE LA DONA QUE FINS EN ELS NOMS DELS CARRERS ES MARGINA LA DONA A Dones amb CompromísBORRIANA

Segons Dones amb Compromís per Borriana només 50 dels 502 carrers de la ciutat porten nom d’alguna dona, i en la major part dels casos es tracta de verges i religioses

Davant el Dia de la Dona Treballadora, Dones amb Compromís per Borriana considera que “és necessari que s’introduïsca un veritable canvi en les polítiques de discriminació positives cap a la dona, perquè fins a la cosa més simple com és posar nom a un carrer, les dones estan discriminades a Borriana”, per no parlar dels “programes d’inserció laboral o polítiques d’ocupació on la dona encara surt més malparada, o la lacra masclista de la violència de genere que també a Borriana es fa sentir”.

 

Compromís per Borriana ha elaborat un estudi partint de l’última llista de carrers editada per l’Ajuntament de Borriana; en ell es constata la poca presència de noms de dones, “ni tan sols es troben noms de la talla com Na Violant d’Hongria o Isabel de Villena”, però “el cas més clar de falta de respecte i incompliment és el de l’advocada i defensora dels drets de la dona, Clara Campoamor, el 3 de març de 2006, el ple va aprovar per unanimitat el dedicar-li un carrer, i 7 anys després Clara Campoamor segueix sense tindre carrer commemoratiu”.
L’estudi elaborat per Dones amb Compromís per Borriana constata que la majoria dels noms dels carrers de Borriana són per als hòmens (215), i dins d’aquests per als sants, papes i religiosos (80), després estan els topònims (105) i altres 52 carrers mantenen noms propis de Borriana com El Pla, el Barranquet, de l’Aigua, de la Sang, l’Escorredor, Ample o La Gallera; la resta de carrers mantenen noms més genèrics com de la Llum, de l’Esport, del Velòdrom o del Treball, així fins a arribar als 502 carrers comptabilitzats en el llistat de carrers municipal. El grup de carrers que porten noms de dones és el menor, solament n’hi ha 50, i d’aquests la majoria són per a verges o temes religiosos, “la qual cosa representa menys del 10%”.
Dones amb Compromís per Borriana, denuncia que “solament trobem en la llista de carrers quatre noms de dones que no tinguen res a vore amb la religió, es tracta de Mercedes Daudí Sales, la cantant d’opera Lucrecia Bori, la poetessa Assumpta González Cubertorer i la música i pintora Matilde Salvador, aquest és el pobre llistat que la nostra ciutat presta a les dones en la història de Borriana i de la humanitat”. Des de Compromís per Borriana s’apunta que ja “és hora que l’ajuntament esmene aquesta discriminació de la dona que ve arrossegant-se des de fa dècades, en ple segle XXI aquest ajuntament no pot seguir discriminat a les dones, per això cal canviar la tendència i que la utilització de noms il·lustres de dones siga un criteri preferent en l’assignació de carrers, places i avingudes a Borriana, com a símbol de la seva aportació al món de les arts, la cultura, la ciència, l’esport o la política”.
Així mateix des de Compromís per Borriana se cita algunes dones tant valencianes com espanyoles i internacionals que haurien de tindre un lloc a Borriana pel seu treball i aportació a la humanitat, entre elles les escriptores valencianes Isabel de Villena i Isabel Clara Simó, o les polítiques espanyoles Federica Montseny i Victoria Kent, les artistes Maruja Mallo i Frida Kahlo, així com Marie Curie o Indira Gandhi, “cadascuna d’elles ha aportat el seu granet d’arena en les arts, la literatura, la ciència o la política, gràcies a moltes d’elles s’ha avançat en la igualtat de la dona, en els seus drets”.