LES NOSTRES FALLES

Encara que puga parèixer contradictori, quan a Borriana arriba el dia 15 de març, i amb ell la plantà dels monuments, un nou exercici faller arriba a la seua fi.

Els intensos dies que estan a punt de començar no són sinó el colofó d’un any ple d’activitats que les comissions falleres aporten a la ciutat, i és per això que cal felicitar-les i esperonar-les per a continuar la seua tasca. Durant tot este exercici les comissions han realitzat tot un seguit d’actes molt visibles i multitudinaris, com ara les Cavalcades del Ninot, la Batalla de Flors, les Creus de Maig, les Exaltacions de les Reines Falleres o el cicle de presentacions de falles que han omplert gran part del calendari.

Però, a més a més, les comissions han desenvolupat activitats culturals de notable importància, com ara el Concurs de Teatre en Valencià o la publicació dels coneguts Llibrets de Falla, importants publicacions de caràcter cultural sobre la ciutat i que s’han vist recentment reconeguts amb quatre dels premis concedits per la Conselleria de Cultura per l’ús i promoció de la nostra llengua, el valencià.

Esta tasca, la cultural i patrimonial, s’ha vist encara més reforçada en este mateix exercici amb la posada en funcionament de l’anhelat Museu Faller de Borriana, que ha estat el fruit d’un esforç conjunt entre fallers i administració municipal que ha acabat desembocant en un vertader centre d’interpretació de la festa de les Falles. Amb ell, s’ha creat un espai que vol ser útil per a conservar el ric patrimoni d’esta festa a Borriana, però també per a la difusió dels seus valors, uns valors que la converteixen en una manifestació social i cultural, però també econòmica de primera magnitud. Perquè no podem oblidar que les Falles són un motor econòmic per a la nostra ciutat.

Perquè així són les Falles del nostre poble, Borriana. Són l’expressió que uneix a la perfecció la festa del foc i la tradició més nostra. Són patrimoni, tradició però també modernitat. Són qui fa que es donen la mà l’art faller i la cultura que durant tot un any es veu reforçada.

Tot això i molt més són les nostres falles. Són el moment, l’espai on retrobar-nos amb la família, amics i amigues, veïns i veïnes, per saber que també les Falles ens uneixen i ens fan créixer com a poble unit que lluita per mantindre vives les seues tradicions, la cultura pròpia, la llengua i l’alegria i el color inigualable d’esta setmana.

Un any més hem donat la benvinguda i hem acollit a centenars i centenars de persones de pobles i ciutats veïnes. Borriana és una ciutat acollidora, amable i respectuosa, i en la festa gran, les Falles, no ho pot ser menys.

Ara quan el foc comença a prendré i els monuments a convertir-se en cendra, Borriana comença a pensar en un nou curs faller. Des de Compromís per Borriana ens sentim orgullosos de vore com els nostre veïns i veïnes, any rere any, fan renàixer de les cendres i del foc noves idees, nous projectes que ens portaran a les Falles del 2020. Enhorabona i Endavant!