La mostra arriba a la ciutat gràcies al conveni amb la Fundació Isonomia de la UJI i estarà oberta al públic fins al proper 2 d’octubre.
La nostra companya i regidora d’Igualtat a l’Ajuntament de Borriana, Inma Carda, ha presentat l’exposició “Bolívia: Dones Sàvies” que a partir d’avui podrà visitar-se en el Centre Municipal de Cultura de la Mercè i que romandrà oberta fins al proper 2 d’octubre. La mostra fotogràfica arriba fins a Borriana gràcies al conveni de col·laboració signat per la regidoria i la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I, i té com a objectiu traslladar a l’espectador fins a la realitat de les dones indígenes bolivianes i el seu, en moltes ocasions, dur i cruel dia a dia. Tal com ha explicat Carda durant la presentació de les fotografies que componen l’exposició, “es tracta d’intentar arribar al visitant de l’exposició a través d’unes imatges que reflecteixen a la perfecció quin és el paper clau d’aquestes dones en la societat en la qual viuen, i com gràcies al seu silenciat i dur treball, són capaços de superar qualsevol obstacle per sobreviure i cuidar dels seus”.
Inma Carda ha volgut afegir que “malgrat tractar-se d’un lloc tan llunyà dins del planeta, les imatges resulten ser un testimoniatge perfecte de l’ostracisme en el qual viuen aquestes dones, i de com malgrat la discriminació, la seva capacitat de treball i organització col·lectiva els ha portat a crear moviments associatius que haurien de ser un exemple per tots nosaltres”.
Tal i com resa part de la “Declaración de las Mujeres Indígenas de las Américas” signada ara fa nou anys “les dones indígenes contribuïm a garantir la vida i la continuïtat dels nostres pobles i cultures malgrat les condicions imposades pel racisme i la discriminació. La situació d’exclusió que enfrontem les dones indígenes és el resultat de l’explotació dels recursos naturals estratègics situats en territoris indígenes”. Per això, la mostra de la Fundació Isonomía es converteix en gairebé d’obligada visita per conèixer la capacitat d’aquesta dones bolivianes a l’hora d’enfrontar-se de forma quotidiana amb polítiques que marginen la seva identitat cultural o la seva participació dins de la societat. Tal com ha acabat declarant Inma Carda: “veient aquestes imatges queda clar que queda molt de treball per recórrer a l’hora de conviure dins d’una societat globalitzada justa amb tots i totes les que la componen, però com a mínim hem de donar visibilitat a aquestes realitats perquè a poc a poc desapareguen”.
La mostra s’emmarca dins dels diferents actes i programacions que la Regidoria d’Igualtat durà a terme en els propers mesos amb l’objectiu de seguir conscienciant a la societat borrianenca sobre les desigualtats que a nivell de gènere segueixen marcant la societat actual. Tot això es veurà reflectit perfectament en la celebració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència de Gènere del proper 25 de novembre pel qual s’ha dissenyat una programació especial molt atractiva amb l’objectiu de seguir conscienciant sobre la necessitat d’acabar amb aquest i tots els tipus de violència.