COMPROMÍS PER BORRIANA CONSIDERA UN ABÚS EL PAGAMENT PER LA LIQUIDACIÓ COMPLEMENTÀRIA AL VALOR DE COMPRA DELS IMMOBLES QUE ESTÀ APLICANT LA GENERALITAT

El candidat de C1. Vicent Granel roda de premsaompromís per Borriana, Vicent Granel, ha denunciat aquest matí “l’abús per part de la Generalitat Valenciana en l’exigència del pagament d’una liquidació complementària al valor de compra dels immobles”. Segons el candidat de Compromís per Borriana, “molts veïns de Borriana que hagen comprat un immoble de segona mà ja siga un habitatge, solar o plaça de garatge, hauran rebut o rebran una carta sorpresa remesa per l’Oficina Liquidadora situada en el Registre de la Propietat de Nules I, en la qual se’ls exigeix el pagament d’una quantitat complementària en concepte d’Impost de Transmissions Patrimonials”.

Vicent Granel apunta que l’Oficina del Registre de la Propietat sobre la base de la normativa tributària, considera que “el preu pagat per la compra no s’ajusta a preu de mercat, fet més que lluny de la realitat, ja que cap persona vendria a un preu inferior de mercat si ho pot fer a un preu major”. El candidat de Compromís per Borriana considera que “la Generalitat, per calcular el preu de mercat es basa en una fórmula totalment arbitrària, que consisteix a multiplicar el valor cadastral de l’immoble per un coeficient, en aquest cas el coeficient per a Borriana és del 2,75 (per a altres poblacions són altres coeficients), així de senzill i alhora injust, perquè ni coneixen ni saben l’estat de l’immoble, si està reformat o no, ni es basen en un informe de taxació a l’ús, ni visiten l’immoble, només la formula recaptadora”. Per a la Generalitat, no ha existit la crisi, i segueix aplicant els mateixos valors que a l’inici de la mateixa, encara que els preus de venda d’immobles hagen baixat considerablement. Tot això a pesar que reiterades sentències del Tribunal Superior de Justícia de València indiquen que es detecten insuficiències de motivació en el sistema de comprovació emprat per l’Administració Tributària, ja que el valor calculat per l’Administració es basa en uns suposats estudis econòmics previs que no consten en les liquidacions.

Aquest afany recaptatori només té una explicació per a Vicent Granel, i no és un altre que “davant el saqueig de les arques públiques per part del PP i la ruïna a la qual han portat a la Generalitat Valenciana, intenten de totes les formes recaptar i buidar encara més les butxaques dels ciutadans”. La conseqüència immediata és que el cost de compra de l’immoble es dispara en la majoria dels casos, arribant en algun cas a ser superior l’import pagat en impostos que el preu pagat per l’immoble.

Des de Compromís per Borriana es denuncia que “aquesta pràctica recaptatòria per part del PP té un efecte molt negatiu en la butxaca del comprador, així com la paralització del mercat immobiliari de segona mà”. Situació que el candidat de Compromís per Borriana considerem molt negativa per a l’economia local, “posat que la venda d’aquests pisos, reiterem en molts casos primeres habitatges per a moltes famílies, a part de la funció social d’accés a l’habitatge, serviria per reactivar el sector de la construcció, així com per a molts autònoms i comerços, ja que els seus serveis serien demandats per a la seva reforma i condicionament, millorant les xifres d’ocupació i per extensió del consum en una ciutat com Borriana que necessita d’una veritable embranzida econòmica”.

Vicent Granel lamenta que mentre tot això està afectant a les butxaques de molts borrianencs “tant la Generalitat com el Govern Municipal, els dos en mans del PP, miren cap a una altra part, la seva miopia política i de gestió, no els deixa veure que igual que amb la recents pujada d’IV A, la recaptació cau per la reducció del consum, i s’empobreix a la ciutadania. Sempre estarem al costat dels nostres veïns, i reclamem a la Generalitat que utilitze un mètode de valoració racional, d’acord a mercat, perquè no hi ha més valor de mercat que el preu de l’operació de compra-venda efectuada”.