COMPROMÍS PER BORRIANA DENUNCIA L’ESTAT D’ABANDÓ DE LA TORRE I MURALLA MEDIEVAL

Torre, sant PasqualSantiago Zorio demana que es prosseguesca amb el projecte de consolidació de l’entorn i del jardí arqueològic del carrer Sant Pasqual

El portaveu de Compromís per Borriana, Santiago Zorio, ha denunciat aquest matí l’estat de “oblit i abandó per part del PP de l’entorn de la Torre i Muralla medieval del carrer Sant Pasqual”, i ha indicat que “mentre s’omplen la boca i fan el ridícul inaugurant una nova sala en el Museu Arqueològic, s’obliden per complet dels compromisos i de donar llum a uns dels projectes més importants de protecció i recuperació de la Borriana antiga”.

L’Ajuntament de Borriana va realitzar a l’octubre de 2011 tasques de restauració a la torre albarrana que data del segle XI i que pertanyia a l’antiga muralla medieval que defensava el casc urbà de la ciutat, però des de llavors “i han passat més de tres anys no s’ha intervingut de nou a l’entorn de la torre i la muralla”, la qual cosa suposa segons el portaveu de Compromís per Borriana “una falta de compliment i respecte per recuperar i protegir el patrimoni de la nostra ciutat”.

L’any 2005, l’Ajuntament de Borriana va adquirir l’habitatge del carrer Sant Pasqual per 60.000 euros, “però com ens tenen acostumats el govern del PP va trigar més de 6 anys, 2011, a intervenir en la seva primera fase de restauració i consolidació de la torre i la muralla, i ara”, apunta Santiago Zorio “sembla que segueixen els mateixos passos, de moment la següent fase espera millors temps, i sobretot ganes per seguir el projecte per a la posada en valor del conjunt patrimonial”.

Tot el conjunt, torre i part de la muralla són un dels llenços més grans que es conserven en l’actualitat de la qual va anar la Borriana emmurallada. El projecte contemplava deixar al descobert aquestes construccions, perquè pogués ser visitat i que tot el conjunt formés part d’un jardí arqueològic relacionat amb la història de Borriana. Segons Santiago Zorio, “en aquests moments les males herbes envaeixen el solar, les rates caminen a pler i després de més de tres anys la torre i la muralla sofreixen també l’abandó”.

Des de Compromís per Borriana es demana al Govern municipal que es continue amb el projecte inicial “per la seva importància històrica i monumental”, al mateix temps que ho consideren “important com un espai més per rellançar el turisme cultural i per a gaudir els veïns de Borriana”.