El nostre diputat Josep Maria Panyella ens parla de la LOMQE

CONTRA LA LLEI D’EDUCACIÓ. CONTRA LA LOMQEActe Pañella
No és casual que la reforma de la llei d’educació (LOMQE) presentada pel ministre Wert haja provocat un malestar creixent entre la comunitat educativa i la societat en general: la LOMQE promou tota una sèrie de transformacions orientades a adaptar el nostre sistema educatiu a les noves exigències dels mercats capitalistes, és a dir, arracona els valors en què es basava la LOE (fomentar la solidaritat, evitar la discriminació, la intenció d’aconseguir la cohesió social a través de l’educació) i vincula directament el nivell educatiu a l’àmbit laboral; el que pretén, clar i ras, és crear treballadors capaços de competir en el lliure mercat.
El nou context mercantilista en què vivim ja no valora la cultura dels coneixements, la cultura general, sinó la capacitat dels individus d’adquirir nous coneixements i saber usar-los. Per què? Doncs, d’una banda, perquè el saber no produïx benefici i, d’una altra banda, perquè els interessa produir un perfil de treballador dòcil, sense esperit crític ni capacitat de protesta, de manera que l’escola pública s’haurà de doblegar, també, al servei de la cultura del benefici. La nova llei d’educació, en connivència amb els interessos capitalistes, instrumentalitzarà el nostre sistema educatiu i el posarà al servei de la competència econòmica, i això ho farà a costa de desvirtuar l’essència fonamental de l’escola: la formació de les persones i la transmissió de coneixements.
Són moltes les reformes polèmiques que imposarà la LOMQE, elaborada sense diàleg ni consens amb la comunitat educativa: canvi del model lingüístic; augment del nombre d’alumnes per classe; escoles menys democràtiques; supressió de l’educació per a la ciutadania; major quota de participació per al sector privat; major control dels continguts curriculars per part del govern central; els claustres i els consells escolars no tindran poder decisiu; implantarà un nou model d’FP i FP dual al servei de les necessitats empresarials; els nous itineraris segregaran a edats primerenques i sense retrocés; crearà centres d’especialització curricular que marcaran diferències insalvables d’oportunitats; recolza els concerts de centres que segreguen per sexes; etc. I en cap d’estes reformes imposades s’aporten mesures per a millorar ni els rendiments escolars de l’alumnat ni les condicions laborals dels docents.
El que pretén la nova llei és, prenent com a excusa la millora de la qualitat de l’ensenyament, aprofitar la situació crítica que estem vivint amb la crisi per implantar en educació una ideologia mercantilista, competitiva i elitista.
Josep Maria Pañella exposarà el 25 d’abril amb detall quin és el posicionament de Compromís davant de la LOMQE i com afectarà la nova reglamentació educativa als alumnes, als pares i mares i als docents de Borriana en una conferència-col•loqui on els assistents podran posar damunt de la taula les preocupacions i les inquietuds que els planteja la polèmica reforma de la llei d’educació.

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *