ALTRA MANERA DE SER, ALTRA MANERA DE FER

PER TOT EL QUE IMPORTA

1. EL NOSTRE AJUNTAMENT: MOTOR DE DRETS, DEMOCRÀCIA I QUALITAT DE VIDA

Vivim temps de canvis que conviden a treballar per oferir noves respostes als reptes globals des d’una mirada propera. Les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna, així com el canvi climàtic, impacten diàriament en la vida de totes les persones. Davant aquesta situació, som la força que creu en el potencial de la política feta des de l’àmbit més proper, des de l’espai on es desenvolupa la vida: la nostra ciutat, la nostra comarca.

Tenim una altra manera de ser i una altra manera de fer. Per això, davant la incertesa i la por al futur no ens resignem. Ens deixem la pell dia a dia amb valentia, amb l’objectiu d’oferir solucions als problemes de les persones i garantir els nostres drets, incrementar la qualitat de vida i enfortir la nostra democràcia. Des de cada carrer, des de cada barri, des de cada poble i ciutat, construïm amb la nostra gent les polítiques útils per crear respostes immediates i horitzons d’esperança en una vida millor.

El municipalisme és una eina poderosa per retornar a la democràcia la capacitat de decidir sobre com garantim les condicions de vida de totes les persones, i vetllar per la protecció del bé comú. Qüestions tan essencials per a la vida com el dret a l’habitatge digne, l’atenció primària sanitària, la qualitat dels serveis públics, la mobilitat i el canvi climàtic o l’economia productiva i l’ocupació digna, no poden ser afrontades des de models especulatius del passat que han resultat fracassats. Els nous temps obliguen a articular respostes innovadores, més sostenibles i connectades amb les necessitats reals de la gran majoria social. Perquè volem pobles i ciutats circulars, cohesionades i creatives, on valga la pena construir un projecte de vida. I sabem com fer-ho realitat, perquè ja ho hem fet en aquests anys que hem governat.

Ho farem desenvolupant una agenda social innovadora valenciana per garantir drets, impulsant polítiques sostenibles per garantir un aire net per respirar, barris vius i espais públics per a conviure de manera segura i igualitària. Ho farem apostant per la cohesió urbana a través de la rehabilitació, fomentant la qualitat mediambiental, democratitzant l’energia, protegint el territori i el medi. També ho aconseguirem modernitzant l’administració local per obrir-la a la ciutadania, i prioritzant la prestació directa de serveis públics. Ho farem col·laborant amb la ciutadania i amb el teixit social, perquè només amb participació real i escolta activa serem capaços d’implementar les millors solucions. La gent de Compromís per Borriana assumim el repte amb determinació. Apostem per donar respostes de present i esperances de futur. Volem ser el motor dels canvis necessaris i arrelats al territori.

2. BORRIANA PER A LES PERSONES. SERVEIS PÚBLICS I QUALITAT DE VIDA

Des de Compromís sempre hem desenvolupat polítiques adreçades a millorar la vida de les persones. Des de 2015, ens hem deixat la pell per aquelles persones a les quals la crisi econòmica de 2008 els havia deixat en unes condicions més vulnerables; per aquelles a les quals la vida, abans o després de 2008 els ha colpejat amb més força perquè sempre hem tingut clar que no podíem deixar ningú enrere. Ara hem de continuar assolint drets que milloren la vida diària dels borrianencs i borrianenques perquè la felicitat de les xicotetes coses depén del fet que continuem lluitant enfront de interessos particulars, des d’una altra manera de fer, per tot el que importa.

2. 1. ATENCIÓ PRIMÀRIA SANITÀRIA I SALUT PÚBLICA

– Potenciarem el paper de la Regidoria de Sanitat i Salut Pública amb la coordinació de les polítiques municipals de promoció de la salut en tots els àmbits, i en la interlocució amb els equips d’Atenció Primària, el Departament de Salut de la Plana i la Conselleria de Sanitat.

– Promourem una política transversal de promoció i prevenció en matèria de salut dels hàbits de vida saludables des de totes les àrees municipals, tenint en compte factors com la qualitat de l’aire, els espais saludables, el benestar emocional, les infraestructures esportives, el foment de l’activitat física o la prevenció de conductes addictives i per a fer-ho potenciarem la creació del grup promotor local de la Xarxa Salut valenciana al qual està integrat l’Ajuntament des de gener de 2022.

– El grup promotor de Xarxa Salut ha de ser el mecanisme de participació en què els centres d’Atenció Primària, les entitats sociosanitàries i tots els actors implicats en la promoció dels hàbits de vida saludables de la nostra població puguen elaborar el Pla de Salut local.

– Fomentarem l’alimentació saludable i la pràctica esportiva com a element de promoció de la salut, prevenció i abordament de malalties en col·laboració amb la xarxa d’Atenció Primària i l’SME. Amb especial incidència entre la població infantojuvenil buscant la col·laboració del Consell de la Joventut per fer un pla de xoc davant la crescuda de locals de menjar ràpid a la nostra població.

– Impulsarem l’atenció i el seguiment a les persones majors i malaltes cròniques en col·laboració amb el Servei d’Atenció Domiciliària d’Infermeria i a través dels programes locals complementaris d’atenció domiciliària de Serveis Socials.

-Fomentarem la creació d’un programa municipal de suport psicosocial, centrat especialment en les persones joves i cuidadores de dependents per donar resposta a la necessitat d’abordatge de la salut mental de la població.

– Continuarem treballant, coordinant el treball de la Unitat de Prevenció de Conductes addictives, la Policia Local i el Departament de Joventut en la prevenció de les addiccions com la ludopatia o les drogodependències, amb especial èmfasi en la població jove i adolescent i els dos IES, Llombai i Jaume I, que compten amb un local de joc al costat del centre.

– Signarem conveni amb la Generalitat per tal que la Policia Local puga col·laborar en les tasques d’inspecció als locals de joc que hi ha al nostre municipi.

– Es promouran les màquines de vending saludable als espais públics.

2. 2. DRET A L’HABITATGE

– Apostarem per la participació des de Borriana en el “Pla Edificant” d’habitatge públic impulsat per la Generalitat, prioritzant la rehabilitació dels edificis del centre històric de Borriana, posant en valor el patrimoni i donant-li vida, per oferir habitatges en règim de lloguer assequible.

– Implementarem mesures fiscals a través de les ordenances municipals, per a evitar que els grans tenidors mantinguen pisos buits mentre hi ha persones que tenen dificultats per accedir a un habitatge digne.

– Crearem una oficina municipal que assessore per reduir la factura energètica i augmentar l’autoconsum, així com informar sobre la instal·lació d’equipaments per reduir la despesa energètica i l’empremta ecològica. Aquesta oficina es coordinarà amb l’oficina autonòmica OTEA.

– Promourem l’increment del parc públic d’habitatge municipal enfocat a persones en situació d’exclusió social o especial vulnerabilitat: gent sense llar, persones amb mobilitat reduïda, dones en situació de violència de gènere, etc.

– Instal·larem el potencial màxim d’energia fotovoltaica en totes les teulades dels edificis públics que formen part del parc municipal, i en solars residencials municipals a la disposició, amb la prioritat d’estar compartit amb una comunitat energètica local.

– Fomentarem programes socials de lloguer assequible i solidaris en règim d’habitatge compartit entre persones joves i dependents, persones majors o amb diversitat funcional. També les opcions d’habitatge alternatives a la família nuclear tradicional, com el cohabitatge o el foment de les cooperatives de cessió en ús.

– Signarem un conveni amb l’Entitat Valenciana d’Habitatge (Evha) per a la cessió per part de la Generalitat a l’Ajuntament de Borriana dels drets de tanteig i retracte dels quals és titular la Generalitat respecte dels immobles situats en el municipi de Borriana.

– Promocionarem i difondrem amb fermesa l’Oficina pel Dret a l’Habitatge com a punt d’informació, assessorament jurídic i mediació per a la joventut i persones més vulnerables en matèria de lloguer, compra i accés al parc públic social així com a les subvencions relacionades.

2. 3. EDUCACIÓ
– Augmentarem la quantitat de places educatives públiques de 0 a 3 anys.

– Donarem un nou impuls als programes de ciutat educadora per impregnar tot l’espai urbà i la vida comunitària local de les bones pràctiques en matèria educativa, no només des del punt de vista acadèmic sinó implicant tota la societat local en l’educació de les presents i futures generacions.

– Crearem una xarxa de camins escolars segurs d’accés per als vianants, en bici o en transport públic per augmentar l’autonomia de la població infantil i juvenil. Utilitzant mobiliari urbà inclusiu i accessible.

– Treballarem per a finalitzar el projecte de millora i construcció d’infraestructura educativa dintre del Pla Edificant de l’IES Jaume I. Així com l’estudi de millora del CEIP Pare Vilallonga i l’execució del projecte de millora del CEIP Roca i Alcaide i el de Pla d’Hortolans.

– En col·laboració amb les direccions dels centres educatius i les comunitats educatives, impulsarem un programa de patis educatius i inclusius, per fer-los més amables a totes les persones, siga quina siga la seua condició o les seues capacitats.

– Impulsarem amb les docents encarregades de menjador i les direccions dels centres la redacció d’un codi de bones pràctiques per als menjadors escolars, amb l’objectiu, d’una banda, que la contractació dels serveis de restauració fomenten l’educació nutricional i la promoció de la producció agroalimentària local o km 0. D’altra banda, que els menjadors siguen espais agradables i inclusius en els quals es permeta l’accés a l’alumnat amb diversitat.

– Ampliarem l’horari d’obertura de la biblioteca municipal en època d’exàmens i habilitarem una sala d’estudi en les instal·lacions del CMC La Mercé durant el període d’exàmens.

2. 4. SERVEIS SOCIALS INCLUSIUS
– Continuarem treballant per assolir la dotació de personal i recursos adequada a les necessitats dels Serveis Socials d’Atenció Primària Municipal.

– Treballarem per l’accessibilitat universal als Serveis Socials d’atenció Primària Municipals, pel que fa a la informació sobre drets socials i recursos, així com en la supressió de barreres de comunicació i accés.

-Crearem un distintiu de Comerç Accessible per a aquells establiments que complisquen la normativa en matèria d’accessibilitat i treballarem amb la Federació de Comerç per buscar vies per facilitar els tràmits.

– Durem a terme un pla municipal d’accessibilitat integral de tot el municipi, que incloga l’adaptació de textos, inclosa la informació dels diferents departaments municipals, i senyalització urbana per adaptar la comunicació a totes les persones.

– Fomentarem la participació de les persones amb diversitat funcional en tots els àmbits municipals i de la vida local, mitjançant la visibilització de referents culturals, esportius i socials en totes les activitats en aplicació del Pla d’Inclusió.

– Farem un estudi sobre la diversitat funcional a la nostra població, amb l’objectiu de disposar de dades concretes que ens permeten desenvolupar polítiques públiques adreçades a les necessitats reals de tots els col·lectius.

– Establirem clàusules socials en la contractació i bonificacions fiscals per a aquelles empreses que contracten persones amb diversitat funcional.

– Dotarem els parcs infantils i els espais públics de mobiliari accessible, suports visuals i pictogrames adreçats a les persones amb TEA.

– Modificarem el PGOU per fer compatible la transformació de baixos comercials en habitatges accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

2. 5. MOBILITAT

Borriana ha de transformar-se en una ciutat verda que millore la vida de les persones adultes i que facilite el desplaçament a xiquets i xiquetes. Una ciutat amable.

– Adquirir parcel·les on poder dissenyar zones d’estacionament dissuasiu, principalment en les entrades a Borriana des de Nules, les Alqueries i Vila-real/Almassora. Així com en la zona de Novenes per a l’estiu.

– Redacció d’un projecte de pàrquing públic així com la planificació d’un pàrquing en l’av. Jaume I, i alliberar així la superfície del mig d’aquesta avinguda de l’estacionament de vehicles a fi d’instal·lar una zona enjardinada com a enllaç entre l’av. del Transport i l’av. Cardenal Tarancón, creant un corredor verd des de la futura connexió del camí Artana fins a la carretera del Grau.

– Creació del bus urbà elèctric que compte amb més freqüència de pas, que connecte la Serratella, Port, Grau, consultori mèdic de Novenes, centre urbà, estació de tren, amb l’objectiu de connectar tota la ciutat incloent-hi el transport a demanda en la zona de Santa Bàrbara i els nuclis disseminats, per al veïnat que ho necessite de manera puntual.

– Crear itineraris atractius i segurs per als vianants, amb l’objectiu d’afavorir els desplaçaments a peu i en bicicleta donant preferència a la persona vianant, al ciclista i les formes de transport no motoritzada per tal de reduir les emissions contaminants i recuperant espais de convivència ciutadana.

– Fomentarem projectes d’ampliació de voreres i eliminació de barreres arquitectòniques, amb una adequada planificació i dotació d’alternatives d’aparcament mitjançant l’adequació de solars com a aparcaments dissuasius i la construcció d’aparcaments en altura.

– Pacificarem el trànsit de tots els carrers residencials i les zones on no hi haja carril bici, mitjançant polítiques de reducció de la velocitat de circulació i limitar-la a un màxim de 30 km/h amb l’objectiu de reduir els accidents i millorar la convivència entre els vehicles privats i les formes de mobilitat sostenible.

– Crearem una línia municipal d’ajuda adreçada a la compra de bicicletes i instal·lació de kits elèctrics de bicicleta.

– Augmentar les zones d’estacionament de bicicletes.
– Incorporarem un servei de préstec de bicicletes amb una tarifa reduïda per a les persones residents a Borriana.

– Incrementar el transport accessible per a les persones amb discapacitat a la nostra ciutat amb un segon vehicle de transport adaptat augmentant el contracte actual.

2. 6. ESPORTS

– Completar la projecció del Complex Esportiu de Llombai, amb la seua ampliació. Nova zona esportiva, que puga acollir instal·lacions noves, com un pavelló poliesportiu, zona de raquetes, que complemente l’actual infraestructura.

– Renovació del segon camp de futbol artificial de les instal·lacions de Llombai.
– Projectar la renovació de l’actual pista d’atletisme per adaptar-la a usos professionals, i ampliació de serveis esportius.

– Estudi del sistema de refrigeració de la instal·lació del pavelló de la Bosca, ja que a causa de la seua arquitectura, no existeix ventilació suficient per als mesos d’estiu

– Participar en el projecte europeu PARK (European Protected Areas Network) en el qual es pretén crear una Xarxa Europea de Municipis per fomentar la revitalització de parcs públics, zones verdes i espais protegits amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament sostenible.

– Disseny d’un circuit urbà. Amb els serveis de llum, font d’aigua, senyalització. Els veïns i veïnes de Borriana comptaran amb itineraris de 5, 10, 15 i 20 quilòmetres pel terme municipal per a poder gaudir de la pràctica de l’esport.

– Creació d’ajudes per a clubs d’elit i esportistes de superelit que participen de manera estatal i internacional.

– Recuperar els patis oberts durant els caps de setmana per oferir més espais per a la pràctica de l’esport, amb una persona que s’encarregue de cedir material esportiu, i dinamitzar les activitats.

– Recuperar els programes esportius populars i escoles esportives conjuntament amb els clubs esportius del municipi

– Promoció de l’esport de la pilota valenciana amb competicions entre escolars, i jornades de portes obertes al trinquet municipal perquè la gent del poble conega el seu funcionament.

– Fomentarem plans d’igualtat en l’esport entre els clubs locals.
– Elaborarem una programació esportiva diversificada i continuada.

– Realitzarem polítiques inclusives en l’àmbit de l’esport, reivindicant l’esport com a eina d’inclusió social de persones amb diversitat funcional i les més vulnerables.

– Promoció dels esports nàutics a través dels programes del Servei Municipal d’Esports i acollir esdeveniments nàutics en l’àmbit nacional i internacional.

2. 7. CULTURA
2. 7. 1. CULTURA

– Crearem un Consell de Cultura, format per persones amb reconeixement en les diferents disciplines de la cultura (plàstica, interpretació, música, dansa) i amb la participació del teixit cultural local per tal d’establir un full de ruta municipal que arreplegue totes les necessitats i planificar una agenda dinàmica i de qualitat.

– Creació d’un Pla Estratègic Cultural que puga acollir les necessitats culturals del municipi, a l’hora de coordinar tota la programació anual entre totes les apostes de música, dansa, art i teatre.

– Consolidar els projectes musicals sorgits de la ciutadania apostant per l’EMAC, Maig di Gras, Llum Borriana, Sona Borriana i el festival flamenc.

– Consolidar i apostar pels projectes teatrals i de dansa com El CUC, Dansa 0, Borriana en Dansa, el cicle A la Torre del Mar i el cicle de sainets.

– Continuar la col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura per acollir espectacles de major renom per a la ciutat.

– Recuperació o renovació de la sèrie de publicacions de temes locals i obrir-lo també a temes no històrics, socials i tradicionals.

– Continuarem apostant per augmentar la quantitat de llibres de dones escriptores a la biblioteca municipal, així com el nombre de llibres escrits en valencià. També continuarem complementant l’activitat de la biblioteca amb participació d’escriptores, clubs de lectura i altres activitats de foment de l’hàbit lector.

-Creació de residències artístiques a artistes joves a Borriana amb l’objectiu de convertir el municipi en pol d’atracció de joves creadores, que finalitzen en una exposició com aportació al patrimoni local.

– Aposta per fomentar projectes culturals que promoguen la inclusió social i la creació de noves iniciatives culturals juntament amb les associacions localscom la Colla de Gegants i Cabuts, Grup de Danses l’Arenilla, la Colla de Dolçainers i Tabaleters, la Coral Borrianenca, el Cor Carnevale, l’Agrupació Filharmònica Borrianenca, el Centro Aragonés o Ball i Més, motors cultural de la nostra ciutat.

– Donarem suport als projectes culturals adreçats a la gent gran que es duguen a terme en centres d’activitats per a majors així com el Centre de Formació de Persones Adultes o les associacions de persones jubilades i l’associació Ball i Més amb la finalitat de fomentar l’envelliment actiu.

– Consolidarem el Museu Arqueològic amb la seua renovació total que s’ha iniciat ara, com un espai de descobriment històric en la província de Castelló.

– Elaborarem el projecte museístic del Museu de la Taronja alhora que es redactarà el projecte de rehabilitació i accessibilitat de les dependències del carrer Major.

– Continuar amb la rehabilitació de la Casa de la Cultura que s’ha posat en marxa aquest any amb les obres de millora de les canalitzacions pluvials, façanes i jardí arqueològic

– Continuar amb la finalització del refugi antiaeri per descobrir cap on continua, i realitzar un sistema de visita guiada a través d’imatges i àudio.

– Projectar la rehabilitació de la Torre del Mar, i que puga servir com Aula Natura del Paratge del Clot.

– Projectar la rehabilitació total del conjunt històric de la Torre de Carabona
– Elaborarem un projecte patrimonial i educatiu sobre el jaciment arqueològic de Sant Gregori.
– 
Creació de xarxes de senders locals que vertebren punts d’interés patrimonial del nostre terme.

– Dur endavant la senyalització històrica i turística al nucli antic, amb itineraris autogestionables.

– Digitalització i difusió dels fons històrics locals.
– Continuarem treballant amb les entitats vinculades a la recuperació patrimonial, la cultura popular i les festes per tal d’unir esforços en la seua promoció i difusió.

– Continuar complementant les festes de Sant Blai en diferents caps de setmana culturals, amb activitats per a tots els públics. Música, teatre, dansa i altres activitats, juntament amb associacions locals del municipi.

– Augmentar i diversificar les activitats en la programació de les festes de la Misericòrdia.

2. 7. 2. CULTURA FESTIVA

– Construcció del Casal de la Festa per a donar cabuda a totes les activitats falleres i festives de la ciutat durant tot l’any. Un Casal de la Festa que ha de comptar amb un magatzem, siga junt o separat, per a donar cabuda al material que les comissions falleres compten per a desfilades, cavalcades i altres.

– Concreció de la nova normativa d’organització de la festa fallera com una remodelació de l’estructura del Consell Sectorial Junta Local Fallera, distingint entre les atribucions de la Comissió Executiva i del Plenari, amb composicions que asseguren l’autonomia de les comissions falleres per a prendre les decisions sobre la seua pròpia festa però també amb la necessària participació conjunta dels gestors públics, personalitzada en la regidoria de falles. Aquesta regidoria serà l’encarregada de canalitzar i secundar el treball conjunt de l’Ajuntament i el dels fallers.

– Proposem (sota la necessària assumpció de la presidència nata de l’entitat per part de l’alcaldia) la delegació en una presidència executiva identificada plenament amb la presidència de la Federació de Falles, que comptarà amb l’ajuda (i presència corresponent a la comissió executiva) de la Regidoria de Falles per a un correcte suport públic de l’entitat i per a una correcta participació dels interessos públics en ella.

– Catalogar de manera oficial el Museu Faller com a “museu” davant l’administració i la Generalitat Valenciana amb l’objectiu d’estar en el catàleg de museus de la Generalitat i optar a totes les ajudes actuals.

– Servei Municipal del Museu Faller. De la mateixa manera, i alhora que es du endavant la catalogació oficial, l’Ajuntament haurà d’assumir la gestió del museu amb horaris d’obertura i assistir les visites que es demanden des dels diferents turoperadors.

– Creació del Consell Assessor del Museu Faller, en què estiga representada la Federació de Falles de Borriana i els historiadors del sector per a continuar fent la feina d’investigació de la festa més important que tenim a la nostra ciutat.

2. 8. BORRIANA AL COMPLET: ZONA MARÍTIMA
– Apostem per dur endavant el nou consultori mèdic i reivindicar el servei de pediatria per a tota la zona marítima.

– Habilitar, convertir o construir un polifuncional del Port, una seu que albergue l’associació de veïns i veïnes, i poder fer activitats culturals, lúdiques i veïnals o esportives.

– Suport al servei veïnal de Biblioport en la zona marítima.

– Habilitar noves zones esportives en l’àrea del Port.

– Treballar conjuntament amb el Govern Valencià per tal de dur a terme el projecte Port Ciutat que hi ha projectat de manera que siga una realitat com més prompte millor, i el port òbriga les portes a la ciutat, eliminant murs i barreres arquitectòniques, aconseguint la promoció turística dels esports nàutics i la pacificació i millora paisatgística de la zona marítima.

– Reivindicar davant del Govern espanyol i el Servei de Costes l’ampliació de l’espigó en la carretera del Grau, que permetrà millorar la seguretat i la protecció de la zona marítima, i evitarà així qualsevol desperfecte que es produïsca quan hi haja temporal.

– Continuació del projecte de l’avinguda Mediterrània fins al Grau. Aquest passeig ha d’estar fusionat amb el projecte actual per donar qualitat de vida a les persones que viuen a la zona marítima.

– Modificació del trànsit de vehicles en la zona veïnal de la carretera del Grau i l’avinguda Mediterrània en un sol sentit, d’acord amb la remodelació de l’avinguda Mediterrània, de la qual ja hi ha un estudi del trànsit.

– Adequació de la platja del Grau per a millorar-ne l’accessibilitat.
– Reivindicar al Govern espanyol i a Costes els projectes de protecció de la costa sud de la nostra ciutat, necessaris per a estar segurs davant de temporals.
– Neteja continuada de la platgeta de la Serratella i condicionar l’entorn.

– Dur endavant l’execució de l’obra del cargol d’Arquimedes per a l’evacuació d’aigües pluvials en èpoques de pluges torrencials, i evitar inundacions en la zona de la Serratella

– Acabar la urbanització de l’A30-31, i donar als propietaris tots els serveis en els quals han de comptar. Impulsar un parc infantil i esportiu en la zona habilitada que està preparada, i que ara és una plaça asfaltada.

– Reivindicar davant la Generalitat Valenciana l’acceptació del Pla Especial de la Marjal redactat per tal que els propietaris afectats en les seues vivendes puguen realitzar els serveis bàsics per poder viure en les millors condicions, i evitar enderrocaments.

– Millora de les zones infantils i esportives del polifuncional de la Serratella.

– Millora dels camins rurals que connecten en la zona de la Serratella i Santa Bàrbara i la seua senyalització.

– Millorar la connexió de la zona de Santa Bàrbara amb el nucli urbà a través de transport a demanda amb el mateix preu de transport que la resta de línies de bus.

– Promoció de les festes de Santa Bàrbara i els seus espais singulars amb un vessant turístic i cultural, fent valdre el seu context tradicional i històric.

3. ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

3. 1. OCUPACIÓ

– Impulsarem els itineraris d’inserció sociolaboral, programa Il·lusiona’t, com a ferramenta que faça de motor per portar endavant polítiques públiques municipals per la inclusió sociolaboral i de les persones de col·lectius amb més dificultat per a la inclusió sociolaboral.

– Mantindrem la “Xarxa d’agents d’ocupació i formació de Borriana” per a la coordinació municipal per l’ocupació. Per impulsar la formació i la inclusió sociolaboral, des de la perspectiva de gènere, per tindre en compte des de la bretxa de gènere fins a la incorporació de la perspectiva feminista en la inclusió.

– Crearem un espai de cotreball o de treball en comunitat per tal de fomentar el treball en xarxa i impulsar principalment el talent innovador, d’emprenedoria social i sostenible. Sobretot si aquests estan realitzats per persones joves.

– Durem a terme un estudi per barris sobre la desocupació per veure quina és la realitat i quines polítiques formatives i d’ocupació cal incorporar.

– Cal crear una Oficina d’Inserció Sociolaboral, amb un equip interdiciplinari (orientació, prospecció, inserció, formació). Això significa millorar les instal·lacions on atendre a les persones i dotar-lo de personal suficient i de manera continuada.

– Impulsarem un Pacte Local per l’Ocupació, un acord amb tots els agents econòmics i socials de les mesures a aplicar per consolidar l’ocupació a la localitat i lluitar contra la precarietat laboral. Un pacte treballat amb les institucions acadèmiques i entitats supramunicipals per conéixer les potencialitats de Borriana. Especialment, enfocat a poder sol·licitar a la Conselleria d’Educació l’ampliació de famílies professionals amb més eixides laborals per a Borriana i les més demandades i així evitar el goteig de joves que estudien cicles de formació professional fora de Borriana.

– Treballarem els programes d’ocupació com ara els tallers d’ocupació i altres, d’acord amb l’impuls autonòmic de sectors econòmics, particularment aquells adreçats a la tecnificació, digitalització, internacionalització i innovació.

– Publicarem al web municipal informació d’ocupació i enllaços d’interés així com tots els agents implicats en la Xarxa d’Ocupació i Formació de Borriana.

– Dissenyarem polítiques d’ocupació específiques per a la inclusió de les dones en general i de les dones amb especials dificultats o afectades per discriminació múltiple en particular i, amb major èmfasi, les dones joves atesa l’escletxa de gènere en l’atur que patim al nostre municipi.

3. 2. AGRICULTURA I PESCA

– Donarem suport a la nova marca de qualitat Nuleta, amb l’objectiu de donar valor al producte cítric més important que tenim a les comarques de Castelló com és la clemenules, perquè el preu de la fruita siga més just que mai. Per a visibilitzar-ho portarem endavant diferents iniciatives com ara la promoció per a la temporada de Cap d’Any, per a esmorzars saludables, etc.

– Donarem impuls a les empreses d’economia social i cooperativa agrícola per a promoure explotacions viables i sostenibles lliures d’especulacions.

– Donar suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador amb l’objectiu de seguir reivindicant davant les institucions europees i estatals els interessos dels llauradors i llauradores valencianes

– Continuar secundant la lluita biològica davant les plagues originades per productes de països tercers, com és el cotonet, amb el manteniment d’insectaris, i d’ajudes directes als llauradors amb trampes i nous tractaments.

– Crearem una xarxa d’horts urbans locals en terrenys que es troben en desús, per tal de realitzar programes d’inserció sociolaboral vinculats a l’agricultura de proximitat.

– Actualitzarem l’ordenança local per poder fer un control exhaustiu dels camps agrícoles abandonats.

– Fomentarem la venda directa productors-consumidors per incentivar el consum de productes de quilòmetre zero.

– Foment a les escoles de la clemenules a través d’una campanya en què en coneguen l’origen, tot el que va suposar per a Borriana, i la seua situació actual i perspectiva de futur.

– Creació d’un espai d’horts educatius, juntament amb els horts d’oci, que complemente els horts escolars que hi ha en alguns centres del municipi, amb l’objectiu de fomentar el coneixement de l’agricultura entre els més menuts.

– Impulsarem la producció i el consum de proximitat i quilòmetre zero. Continuarem recolzant els productes de Borriana en fires i certàmens com ara el coent i les taronges, així com derivats d’ells.

– Participar amb la Confraria de Pescadors en la promoció del consum de peix, productes frescos de la mar.

– Projecte “Escoles a la Mar”: Borriana ha de mirar cap a la mar, i una de les maneres més didàctiques de fer-ho és donar a conéixer el funcionament del port a les escoles. Un programa escolar sobre el port pesquer i la llotja. Les visites a la llotja i les explicacions teoricopràctiques de la pesca, fomentaran el consum de peix.

– Creació d’una marca o imatge del peix de Borriana amb els productes més punters per a dignificar la qualitat del producte davant la quantitat, i que es consumisca més i a millor preu.

-Distintiu de qualitat en els comerços i restaurants que utilitzen el peix de Borriana.

3. 3. COMERÇ
– Apostarem pel comerç local en totes aquelles compres en les quals l’Ajuntament puga decidir legalment on abastir-se.

– Continuarem donant suport al comerç al detall, amb plans i convocatòries d’ajudes per a la millora dels models de negoci a través de l’Antena Cameral com a entitat experta en la matèria aplicant el Pla d’Acció Comercial actualitzat per Pateco.

– Recolzarem el treball fet des de la Federació de Comerç de Borriana i apostarem per assessorar i col·laborar estretament per fer realitat les seues iniciatives i necessitats amb personal municipal dedicat íntegrament a la matèria.

– Continuarem millorant l’inventari comercial i d’activitat local en coordinació entre la Federació de Comerç, el departament de STIC i el de comerç municipal de manera que es puga mapar la realitat comercial de la nostra ciutat.

– Impulsarem el Mercat Municipal, que siga comercialitzador de productes de proximitat i de qualitat, generador d’experiències culturals i gastronòmiques, i comptar alhora amb serveis capaços de competir amb el comerç electrònic en mans de gegants generalistes.

– Durant les obres de millora del Mercat Municipal, des del govern municipal s’ha de donar cobertura a les parades perquè puguen continuar en el seu treball de venda. És un “guanyar i guanyar”, per a les persones venedores i per a les consumidores.

– Dinamitzarem el comerç al detall fent més amable l’àrea urbana al voltant del Mercat Municipal, la seua conversió en zona de vianants i la humanització davant de les grans superfícies.

– Elaborarem campanyes de sensibilització envers els productes locals.

– Programa “Jo menge de mercat”, com a activitat educativa per a potenciar entre l’alumnat de Borriana; apropar-se al mercat i descobrir la seua forma peculiar, que aprecien el producte de proximitat i educar en l’estima pel producte local i l’alimentació equilibrada tan arrelada a la nostra cultura.

– Fomentar xarxes de trobada entre els comerços i empreses de la ciutat a l’estil de Desdejunis al Comerç.

– Invertir en casetes i elements per a fires de comerç i altres que puguen reduir la despesa que aquestes suposen i se’n facilite la gestió.

3. 4. TURISME SOSTENIBLE

– El Pla Estratègic de Turisme ha de ser l’instrument per al creixement turístic, que s’adeque a la realitat urbanística actual de Borriana i que plantege un turisme innovador, de qualitat i sostenible.

– Donar major seguiment a la Mesa de Turisme perquè siga certament un espai de treball per millorar l’aposta turística del nostre municipi.

– Promoure un pacte per al desenvolupament del Pla Estratègic de Turisme per dur endavant el model de ciutat.

– Aplicar la Taxa Turística als residents i visitants de l’Arenal Sound.

3. 5. IGUALTAT LINGÜÍSTICA: PROMOCIÓ I NORMALITZACIÓ DEL VALENCIÀ

– Garantirem l’ús de la nostra llengua a tots els estaments municipals i dependències públiques, així com de tot el personal que tinga contacte amb la ciutadania, en la mesura de les competències municipals.

– Continuarem promovent o ampliarem les campanyes municipals per fomentar l’ús social i estendre el coneixement del valencià.

– Impulsarem les ferramentes necessàries per a garantir la no discriminació lingüística dels i les valencianoparlants en cap àmbit de la vida (relació amb l’administració, espais d’oci, àmbit sanitari, àmbit educatiu…)

– Crearem un servei d’acompanyament i suport lingüístic adreçat a les persones migrades.

4. RESPOSTA A L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
4. 1. TERRITORI I URBANISME PER A LES PERSONES

– Volem dissenyar de manera transversal un model urbanístic de Borriana amb una mirada inclusiva que transforme els nostres carrers i places prioritzant l’accessibilitat universal, la seguretat i el civisme així com anomenar els carrers amb noms de dones per tal d’equilibrar l’escletxa en la nomenclatura dels nostres carrers. Un model que aposte per la proximitat, apropant serveis a la ciutadania i reduint la mobilitat obligada.

– Millorar les zones d’ombra i utilitzar material més sostenible en el sòl dels patis dels centres educatius i les zones properes per ajudar a reduir les temperatures al voltant dels centres educatius davant el canvi climàtic.

– Connexió de la rotonda del Camí la Cossa amb la CV-18, completant així part de l’anell de circumval·lació a Borriana.

– Prioritzarem tots els recursos i esforços possibles adreçats a rehabilitar el centre històric i les zones urbanes més degradades, impulsant el creixement interior abans de créixer cap als afores. L’objectiu a preservar és la protecció de l’espai natural que envolta el nucli urbà i millorar la qualitat urbana de Borriana. Mantenir net el riu i condicionar les voreres de les avingudes del riu per ser un espai de benestar.

– Incentivem espais verds en el centre de Borriana com ara la plaça del Camí d’Onda, la plaça Nou d’Octubre, la plaça Rafael Martí Viciana, La Mercé i la plaça Iturbi que forme un corredor verd amb mobiliari urbà per seure i fonts amb aigua potable. Un lloc per a les persones que a més oferisca espais d’ombra i que puga ser refugi davant les altes temperatures i pacifique l’espai.

– El primer pas per donar espai als veïns i veïnes, i sense cap inversió inicial, serà el tancament durant diferents caps de setmana del centre del municipi, amb l’organització d’activitats culturals, esportives, comercials, juvenils o mediambientals, que donen l’opció d’eixir al carrer, i faça més amable tot el centre de la ciutat.

– Dur endavant el projecte de remodelació de l’Arenal; oferinr una oferta d’oci, de quedada, i d’activitats durant tot el dia, que oferisca una jornada completa per a les famílies. La creació d’espais de trobada, d’ombra, amb aparcament, que es complemente amb zones esportives i culturals, tot respectant un espai verd, juntament amb la platja.

– Materialitzar el projecte de recuperació del Clot de la Mare de Déu com a paratge natural, amb l’ampliació de la seua superfície, recuperació de l’antic ullal, i la creació d’una zona de jocs infantil, activitats mediambientals, de trobada i descans.

– Ampliarem les places de recàrrega de vehicles elèctrics.

4. 2. MEDI AMBIENT I AIGUA
– Vetlarem per millorar el sistema de sanejament d’aigües, el clavegueram, així com millorar el cicle integral de l’aigua al nostre municipi.

– Realitzarem un control dels camps i solars abandonats per tal de poder garantir-ne el bon estat, i que l’abandonament no incremente la massa forestal que incremente el risc d’incendis i l’augment d’animals i plantes no autòctones.

– Reconeixem els animals com a éssers vius dotats de sensibilitat per avançar en l’objectiu del sacrifici zero. D’acord amb el que estableix la Llei de Benestar Animal.

– Potenciarem, al costat de les protectores locals o comarcals, l’adopció d’animals i la conscienciació per evitar l’abandonament d’animals amb campanyes informatives.

– Fer una major difusió del control de la població felina mitjançant el model CER d’esterilització felina, així com augmentar-la a altres espècies animals si es dona el cas.

4. 3. GESTIÓ DE RESIDUS
– Enfortirem els sistemes de recollida selectiva de residus agraris i aprofundirem en els programes de reutilització i aprofitament de les restes agràries.

– Impulsarem campanyes d’educació ambiental en col·laboració amb l’Associació d’Hostaleria, les associacions municipals i els centres educatius per promoure la separació de residus en origen.

4. 4. ENERGIA
– Crearem l’Oficina Tècnica Municipal de l’Energia en coordinació amb l’oficina OTEA de la Generalitat.

– Continuarem instal·lant plaques solars en centres educatius, edificis públics i cementeris, aprofitant les teulades per a generar energia que reduïsca la factura de la llum dels edificis públics i del veïnat.

– Impulsarem les comunitats energètiques locals, perquè la instal·lació d’energia fotovoltaica siga democràtica i amb participació de la ciutadania.

– Implementarem mesures perquè la transició energètica siga respectuosa amb el medi ambient i prioritze els interessos de les persones, amb l’objectiu d’assolir la sobirania energètica.

– En cas d’haver d‘instal·lar una planta solar a causa de la demanda elèctrica industrial, s’ha d’ubicar en solars urbans i industrials, o en sòls sense valor agrícola o ambiental. Tot amb la participació i el control democràtic de l’Ajuntament i la ciutadania.

5. ADMINISTRACIÓ PROPERA
5. 1. TRANSPARÈNCIA I PARTICIPACIÓ

– Fomentarem els pressupostos participatius, mitjançant els quals la ciutadania podrà escollir a destinació d’un percentatge del pressupost municipal, amb la presentació de diversos projectes que seran filtrats per l’equip tècnic municipal i sotmesos a la votació de la ciutadania.

– Apostarem fermament per la descentralització de l’Ajuntament en la presa de decisions, aquestes seran coparticipades amb les associacions o entitats implicades. Creem fermament en les consultes ciutadanes.

– Promourem la participació en el Consell Social, fent d’aquest un veritable instrument de contacte amb les associacions i organitzacions locals així com fomentar entre elles el fet que que aquest siga equitatiu i buscant col·laborar per tal que augmente la participació de dones.

– Impulsarem una borsa de voluntariat que, d’una banda, fomente la participació de la ciutadania en entitats i activitats socials de forma desinteressada motivant l’altruisme i la cooperació entre la ciutadania. A més, d’altra banda és una forma d’oferir ocupació saludable i prosocial a persones que per diferents motius no poden treballar. A més a més, aquesta borsa facilitaria la cerca de voluntariat per a les entitats i activitats socials del municipi.

– Articular formes per reforçar el teixit associatiu per al desenvolupament d’iniciatives d’interés general, especialment dels grups que es troben en pitjor situació d’interlocució social, i promovent la participació de col·lectius en risc d’exclusió o d’especial protecció.

– Impulsarem la creació dels Consells de Barris, que tinguen l’objectiu de millorar la ciutat en cadascuna de les zones, amb la participació activa dels 21 regidors i regidores de l’Ajuntament seguint el model que ja es fa en els consells escolars. Veïns i veïnes mostrant les reivindicacions dels seus carrers i places, i les necessitats que tinguen, per poder solucionar-los de manera més eficient.

– Fomentarem el dret de les persones a accedir a la informació pública i a reutilitzar-la per afavorir que s’implique en els assumptes públics, a fi d’avançar cap a l’empoderament ciutadà i la participació democràtica. Crear la carta ciutadana i de serveis per als diferents departaments municipals.

– Reorganitzar els diferents departaments municipals i l’organigrama de l’Ajuntament per adaptar-ne el funcionament als requisits actuals.

– Passar a un model mixt d’atenció ciutadana als edificis municipals: telemàtica, amb cita prèvia i de finestra oberta.

5. 2. SEGURETAT CIUTADANA

– La Policia Local, a banda de promoure la convivència i solidaritat entre el veïnat, haurà de ser la part fonamental de la política de prevenció de la marginació i de la delinqüència, unint-se als programes concrets de benestar social.

– Introducció d’una ciclopatrulla d’agents amb bicicleta, com les existents a altres localitats, per fomentar tant la proximitat com els transports alternatius a la localitat.

– Reivindicar l’augment gradual de la plantilla de la Policia Local, fins a completar-la, cosa que comportarà una major presència en totes les zones de la localitat i acostarà el servei a la citutadania.

6. DRETS I LLIBERTATS

6.1. FEMINISMES

– Continuarem promovent espais de formació pública i gratuïta en igualtat, per a tota la població com ara l’Escola d’Igualtat, el Club de Lectura i altres que puguen sorgir.

– Fomentarem trobades de dones per fer xarxa feminista, multicultural i intergeneracional tal com marca el Pla d’Igualtat Municipal a través del Consell d’Igualtat i d’altres més informals que puguen sorgir per generar xarxes de sororitat i que siguen les mateixes dones que s’autogestionen, oferint-los els espais i assessorament.

– Crearem la “Xarxa Grandioses”, per reivindicar les dones majors de 60, amb tallers específics per a elles per a fomentar l’envelliment actiu i atacar la soledat no desitjada.

– Implantarem el servei de “Taronja Sencera” un servei psicosocial d’atenció al jovent (tant xiques com xics, com les famílies) per a la prevenció i la intervenció en casos de violència masclista.

-Elaborarem un catàleg de polítiques d’igualtat de caràcter interseccional i transversal per teixir una Borriana cuidadora. Cal situar les cures en el centre del debat i de l’acció municipal, formar amb la corresponsabilitat d’homes i dones i acompanyar les persones que cuiden, tant professionals com no.

– Incorporarem la perspectiva de gènere interseccional als pressupostos i a les inversions, vigilant especialment la sostenibilitat.

6. 2. INFANTESA I JOVENTUT
– Creació de la Regidoria d’Infància perquè és necessària la diferenciació de les polítiques de joventut i infantesa, amb objectius i ciutadania diferents.

-Amb l’ajuda dels centres educatius, impulsarem el Consell d’Infància per a fomentar la cultura participativa i de ciutadania activa entre els xiquets i xiquetes de la localitat. Serà en aquest Consell que els xiquets i les xiquetes podran fer demandes a l’Ajuntament, dissenyar un dia infantil a les festes de la Misericòrdia o proposar quins parcs volen a la nostra ciutat.

– Transformar la casa de peons caminers situada a l’entrada de la carretera de Vila-real, en un “Contenidor Cultural” que puga acollir exposicions d’artistes joves, concerts i espectacles encarats a un públic juvenil i que supose una aposta diferenciadora, alhora que s’aporta una zona de creació i debat al sector més jove de la població. Un espai que dispose de sales i espais oberts, on poder interactuar.

– Impulsar un programa de dinamització juvenil juntament amb la Xarxa Jove per ampliar i dotar de contingut la figura de corresponsals juvenils local així com impulsar la contractació de tècnic o dinamitzadora juvenil que ho impulse i fomente la participació política i associativa de la joventut.

– Fomentarem la realització de totes les polítiques públiques municipals des d’una perspectiva jove aplicant l’interval fins als trenta-un anys com a edat de referència, per poder revertir la situació de precarietat que viuen les persones joves en els àmbits essencials de la seua vida, i garantir els seus drets de ciutadania.

– Promourem opcions d’oci responsable i saludable dotant el nostre municipi d’equipament juvenil que no expulsen la seua participació juvenil. Que siguen dignes i d’acord a les preferències de la població jove de Borriana per a fer front a l’augment d’activitats d’oci i alimentació poc saludables a la nostra ciutat.

– Ampliar zones on practicar activitats de major preferència juvenil com zona de blocs d’escalada, de parkour, skate, etc.

– Treballarem per crear a Borriana un espai de dia o un centre especial d’ocupació per als joves amb diversitat funcional que garantisca la continuació del seu desenvolupament una vegada acabada l’escolarització obligatòria, que garantisca la seua inserció en la societat en la mesura que aquesta siga possible.

– Donarem suport a la tasca del Consell Local de la Joventut de Borriana com a entitat representativa del teixit associatiu juvenil i canalitzador de les necessitats, reivindicacions i inquietuds de les persones joves de Borriana.

– Continuarem col·laborant des del Departament de Cultura amb el Consell de la Joventut i es crearà una marca de cultura juvenil que identifique les activitats de la programació cultural que han estat organitzades conjuntament i estan adreçades especialment per a públic juvenil.

– Ampliarem el personal destinat a joventut, optant a les subvencions per a personal que ofereix la Generalitat, de manera que s’amplie el marc d’atenció a joves i es puga assessorar a les entitats juvenils.

6. 3. LGTBIQ+
– Desenvolupar i aplicar un Pla Municipal per la Diversitat LGTBI.

– Visibilitzarem els referents LGTBI a través de les activitats culturals i esportives que s’organitzen en l’àmbit municipal i ampliarem el catàleg específic de la Biblioteca.

– Continuarem formant el personal municipal sobre prevenció de delictes d’odi, la igualtat de tracte i la no discriminació, especialment aquell que està en llocs d’atenció al públic.

6. 4. FAMÍLIES

-Treballarem per tal d’oferir serveis d’oci educatiu que apleguen a totes les famílies que ho necessiten, en els que s’atenga degudament les xiquetes i xiquets amb diversitat funcional mitjançant la dotació de més monitoratge i voluntariat format en atenció a la diversitat.

– Millorarem i ampliarem les ajudes d’emergència social, a través de bons de consum en comerç local per facilitar l’accés de les persones i famílies vulnerables als productes bàsics sense perjudici de les que siguen perceptores de la renda valenciana d’inclusió.

– Creació del Pla d’esport per a famílies a l’entrada dels centres educatius. Un pla que puga oferir activitats esportives a familiars en els parcs propers als centres educatius, que servisca d’opció per a poder iniciar el dia amb una activitat esportiva.

– Creació i adaptació d’espais públics per al seu ús conjunt per a la pràctica de l’esport i gaudi del temps lliure per a famílies, facilitant que siguen espais intergeneracionals. Així, repensar l’espai públic per tal que en un mateix espaies puga portar a terme la pràctica de l’esport per a tota la ciutadania alhora que hi haja espai per a trobar-se: parcs biosaludables, rutes verdes, promoció d’activitats intergeneracionals, plantejar més zones per a pícnic, augmentar els bancs…

6. 5. MIGRACIONS
– Treballar per tal d’aconseguir una oficina Pangea a Borriana amb l’objectiu de canalitzar totes les polítiques a persones migrades.

– Manteniment de la Mesa de Migració de Borriana on articular el treball en xarxa i la coordinació de totes les entitats que treballen amb persones migrades.

– Buscar sistemes per a millorar les vies d’aprenentatge d’idiomes a la nostra ciutat.