Els col·lectius del litoral de les Comarques del Nord en peu de guerra contra les Direccions Territorials de Costes

Des de que enguany començaren les concessions dels xiringuitos de les platges de Castelló els problemes han anat augmentant fins a arribar a l’actual situació, que des de Compromís es qualifica de caòtica i asfixiant.

Tot començà quan els tècnics de Costes (servei en mans del PP) començaren les revisions de totes i cadascuna de les concessions dels xiringuitos i a causa del canvi de criteri en la interpretació de la llei per part d’aquests tècnics de Costes s’ha generat moltíssim malestar.

Des d’Almenara fins a Vinaròs no hi ha ajuntament que no haja patit i manifestat un profund malestar per l’aplicació taxativament estricta de la llei que regula les concessions, mentre que anys anteriors s’actuava aplicant el màxim de flexibilitat.

A Moncofa els tècnics del Ministeri revisaren fins al mil·límetre cadascun dels xiringuitos, fins al punt que alguns hagueren de tancar uns dies en plena temporada estival per poder complir els requeriments de la demarcació territorial del ministeri de costes. Segons el portaveu de Compromís Moncofa, Joan Baptista Vilar, “el resultat de la gestió de costes enguany ens suposarà la pèrdua directa de molts llocs de treball i elevades pèrdues econòmiques pels concessionaris”.

El fet s’hi ha agreujat encara més en Almassora, on no han pogut muntar el xiringuito que tots els anys muntaven, perquè després de la revisió no s’adequava a les exigències de costes.

El màxim nivell de crispació ara mateixa es troba a Borriana, on Costes amenaça en desmuntar un xiringuito abans del dia 10 d’agost, o imposar elevades sancions als concessionaris. Vist i comprovat l’alt nivell d’exigència per part de costes en aquest cas, fa inviable cap presa de mesures o remodelació possible. Segons el regidor de Compromís de Turisme, Santi Zorío, “estem registrant instàncies per a que afluixen com han fet en anys anteriors. No entenem com és possible que siguen capaços de fer tancar un negoci que dóna serveis a les nostres platges i llocs de treball als nostres veïns. Continuarem fent el que estiga al nostre abast per frenar la decisió de la Direcció Territorial de Costes, donant el màxim recolzament als concessionaris”.

Aquesta situació, és un factor més dins del sumatori d’agreujaments que la Direcció Territorial de Costes provoca des de fa temps a les Comarques del Nord. El canvi de postura sobre les concessions de primera línia de platja en alguns llocs i la falta d’actuacions per a crear elements de protecció front l’erosió que pateix el litoral castellonenc, degut principalment a la darreres construccions dels ports marítims, ha portat a alguns pobles a una situació d’erosió de la seua costa inacceptable. L’exemple més clar n’és Almenara, on ja no tenen quasi platja. Segons paraules del regidor Robert Castelló, “ens hem quedat sense platja i l’estat erosiu que patim a Almenara és gravíssim i la mar ja amenaça l’ecosistema d’aigua dolça de la marjal d’Almenara.”

Tota aquesta situació està generant la unitat del litoral castellonenc que es planteja una presa de mesures contra el govern, sent cada vegada més unànime entre els col·lectius de Compromís de les Comarques del nord, la idea de sol·licitar la transferència de les competències de Costes al País Valencià, com ha passat a Catalunya i Andalusia. Com declara Jaume Moreno, Secretari d’Executiva Comarcal del Bloc,”ja les demanarem anteriorment però la Conselleria en mans del PP mai no va tramitar gens ni miqueta, encara que quan els interessava rentar la cara d’alguns, votaven que sí a la Diputació de Castelló! Si no són capaços de resoldre-nos cap problema i sols fan que crear-ne més, millor serà que gestionem nosaltres el nostre litoral”.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *