Compromís aposta pel PATIVEL com un pas de l’urbanisme depredador a la gestió sostenible i equilibrada del nostre litoral

L’obertura a la participació dins el procés d’al·legacions al text inicial ha enriquit i millorat les prestacions d’un Pla que millorarà la gestió del sol al conjunt del litoral valencià

Borriana ha acollit una sessió informativa destinada als representants municipals de les comarques del nord del País Valencià en la qual s’han traslladat els beneficis i millores que suposarà l’aplicació del Pla PATIVEL en el conjunt del territori valencià. Els representants de Compromís han volgut destacar després de la trobada que “ja ho vam avançar dins els acords del Pacte del Botànic, i per tant, l’aplicació del PATIVEL és un més dels projectes al que ens vam comprometre i ara arriba el moment de tirar-lo endavant per poder combinar la protecció de la nostra costa y el progrés y desenvolupament urbanístic sostenible”.

Aquesta ha estat una de les principals conclusions després de les explicacions oferides pel Director General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, Lluís Ferrando, acompanyat pel portaveu local, Vicent Granel. Ferrando ha destacat que “es tracta d’un pla amb molta transcendència” pel conjunt de municipis de la zona costanera, i per això “s’ha volgut obrir el Pla al conjunt de la ciutadania amb el període d’al·legacions que ha suposat una millora substancial en el moment de la seua aplicació”, com recordaven des de Compromís. Per tal d’aconseguir el màxim consens possible de la societat valenciana, el període d’al·legacions ha servit per introduir canvis dins la redacció del Pla, com ara la creació d’una sèrie de fitxes per a cadascuna de les zones amb l’objectiu d’evitar algunes interpretacions errònies que fins ara s’havien detectat. A més, se sumarà a la cartografia oficial l’eina de l’ortofoto i s’inclourà una descripció del lloc i els diferents sectors urbanitzables als que puga afectar. També s’ajustarà l’article 16 referent als terrenys que no estan dins les zones 1 i 2 del Pla però es troben en estat rural dins el marge de 1.000 metres. D’aquesta forma, cada Ajuntament podrà optar per la protecció o desenvolupament de la zona sempre dins els paràmetres que marca el Pla PATIVEL.

Tal com s’ha volgut destacar des de Compromís Borriana “hem patit durant massa anys l’explotació i desmesura urbanística de la nostra costa promoguda en tot moment pel Partit Popular, i amb l’obertura del nou Pla PATIVEL a totes aquelles persones que hi tinguen alguna afecció, pretenem capgirar el desenvolupament urbanístic del nostre litoral per encaminar-lo cap a la gestió sostenible, l’optimització en la planificació del territori i la transformació dels models productius convertint el turisme en un producte de major qualitat que seguisca sent una de les bases i actius claus del País Valencià”.