La festa de les falles valencianes “Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”

La festa de les falles és a partir d’avui “PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT” i des de Compromís per Borriana volem donar l’enhorabona a tot el món faller i especialment als nostres veïns i veïnes de Borriana que any darrere any es deixen la pell per millorar aquesta festa. 

El Secretari Local de Compromís per Borriana, Josep Nos, involucrat en el món faller des de fa molts anys, ha volgut remarcar  que “la importància d’aquest reconeixement per a  la nostra festa contribueix a l’assegurança de la transmissió generacional del patrimoni cultural del poble valencià”.

Segons consta en l’expedient de la candidatura:

“La festa de les Falles valencianes constitueix un conjunt de pràctiques, rituals, expressions coneixements i tècniques que giren entorn de l’elaboració i destrucció mitjançant l’ús del foc d’un element protagonista: la falla.

La comissió fallera de cada barri realitza una falla, element simbòlic al voltant del qual es desenvolupa tot el cicle ritual. Actualment constitueix una escultura de caràcter efímer que es construeix durant mesos pels artistes i artesans fallers (pintors, escultors i fusters) per a ser cremat com a foguera el dia de Sant Josep.

Les falles han anat evolucionant al llarg del temps tant en els temes com en els materials i procediments per a elaborar-les. Actualment tenen una estructura interna de fusta que es va recobrint de cartó, tela o nous materials, i narra un tema satíric i crític a través dels ninots situats al voltant de la mateixa. La falla té el seu principi i final amb els actes rituals del muntatge en el carrer (plantà) en la qual participen els artesans i els fallers i falleres, i dies després amb la seua cremà on participa tota la ciutadania, destacant la participació infantil en aquest cicle ritual.

Del 14 al 19 de març, al voltant de la falla, grups de ciutadans de diferents municipis organitzats en comissions falleres generen una variada seqüència ritual: cercaviles amb bandes de música o música tradicional, ofrena de flors a la patrona, trobades on es cuina i comparteixen aliments com la paella. Destaca la indumentària i les pràctiques pirotècniques autòctones. Gràcies a la continuïtat d’aquests rituals festius s’han transmès i salvaguardat un conjunt de pràctiques culturals amb les quals s’identifiquen la major part dels valencians i valencianes.”

Així mateix, Josep Nos, considera que “els valors culturals i socials de la festa van més enllà dels dies de celebració, fent un continu anual de participació col·lectiva que enriqueix i vertebra de manera molt important el teixit social de la ciutat”.

Enhorabona a tot el món faller.

Arxivat en: Festes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *