La Regidora de Comerç de Borriana, Inma Carda, després del conflicte obert per la Federació del Comerç amb la roda de premsa que van donar dilluns passat, i tenint en compte que molts comerços, a títol personal, s’han posat en contacte amb ella per a postular-se en contra de les reivindicacions plantejades per la Federació, pretén tancar aquest capítol mantenint una reunió amb els representants del comerç la setmana vinent per a parlar sobre aspectes concernents a la campanya de nadal que teníem pendents i que davant el desacord havíem decidit ajornar.

Com és habitual des de l’arribada al consistori de Inma Carda, la forma de treballar amb el comerç ha sigut la de mantindre reunions periòdiques per anar planificant les diferents campanyes o esdeveniments del comerç. Fruit d’aquestes reunions ha sigut la creació de la Federació del Comerç que aglutina a prop de 350 comerços i l’aprovació del Consell Local del Comerç que tindrà la seua primera reunió a l’octubre. Des de les primeres reunions, hem defensat una marca comercial que identifique a un comerç proper, amb gran varietat de productes i de qualitat. El comerç de proximitat o local és un motor econòmic que necessita el suport institucional, per açò una de les visites que va rebre el comerç a principi d’any va ser el Director General de Comerç i Consum, Natxo Costa, qui va explicar l’ànim del govern autonòmic de no liberalitzar l’horari comercial en pro del comerç local, així com potenciar les fires i productes artesans.

Seguint aquesta línia, Carda sempre ha defensat potenciar el comerç local amb els recursos que es tenen; d’una banda recursos autonòmics com és l’Ordre d’ajudes destinades al Comerç que es va publicar la setmana passada i que ha sigut comunicada al comerç, oferint al temps els serveis del tècnic AEDL de l’Ajuntament per a assessorar, informar i orientar; i d’una altra els de Diputació on actualment no hi ha ajudes per al comerç i per això l’edil va mantenir una reunió amb el diputat popular de Promoció Econòmica a l’abril per a expressar el seu malestar per la falta de suport al sector per part de la Diputació actualment en mans del Partit Popular.

Pel que fa al pressupost municipal per a Comerç en el que la Federació reclama un augment de les partides, en 2016 el pressupost ascendeix a 37.000€, dels quals 10.300€ són per a Promoció Comercial i es va procedir a decretar una subvenció per a la Fira de Sant Antoni de 6.032€ i dos Convenis, un per a l’Associació dels Coents de Borriana de 3.900€ i un altre per a la Federació del Comerç de Borriana de 16.750€ signats a principi de juliol i que en principi serviria perquè la Federació gestionara aquests diners en la dinamització del comerç en dos esdeveniments principalment, Pop Up Market a l’estiu i Campanya de Nadal. Comparativament, en 2015 el pressupost va ser de 31.338€ i el de 2014 de 27.225€, per tant no es correcte dir que el pressupost per a Comerç s’ha rebaixat.

Independentment a les dotacions econòmiques, des del principi de la legislatura, Carda ha apostat per les xarxes socials per a promocionar el comerç, i des d’agost de 2015 ha posat a la disposició del comerç i de tots els ciutadans i ciutadanes:

de Promoció Econòmica, apostant per arribar a un públic digital que puga interactuar amb el nostre comerç local.

Per últim i respecte a la polèmica del Mercat de la Mar, Carda ressalta que si es pretén crear una marca de Comerç Local de qualitat, cal diferenciar-la de la venda ambulant. Són dos sectors econòmics diferents amb un públic objectiu diferent. No obstant això, el període de presentació de sol·licituds per a disposar d’un lloc al Mercat de la Mar va ser públic i es van presentar comerços locals que han sigut assignats amb una parada, si bé per a això havien d’estar al corrent en el pagament dels impostos relatius a la venda ambulant. L’altra opció que va plantejar fora de termini la Federació del Comerç era poder disposar d’un espai de 12m lliure de taxes per a ús privatiu, no obstant això, el consistori entén que és interessant un espai per a associacions i federacions però no amb caràcter exclusiu per a una i menys alliberant-la del pagament de taxes, el que crearia un greuge comparatiu a la resta de venedors i comerços que han aconseguit el seu lloc pel procediment ordinari i tindran que abonar les quotes mensuals.

L’edil espera que aquestes discrepàncies sorgides puguen aplanar-se per a poder continuar treballant pel Comerç Local com ha vingut fent-ho des del principi del seu mandat.