Benvolguts regidors i regidores. Amigues i amics, família que m’acompanyeu, senyores i senyors.  1, Granel-Compromis

Moltes gràcies per acompanyar-nos en aquest acte tant emotiu i important de constitució de la nova Corporació Municipal.

El meu primer agraïment ha de ser per als meus companys i companyes de Compromís per Borriana, que hem donaren la seua confiança per poder encapçalar la candidatura a l’alcaldia de Borriana, i també per l’esforç i les ganes de treballar per una idea a la que no han renunciat mai. I, l’agraïment a la resta de grups que han fet possible un Acord per Borriana, anteposant els interessos de la ciutat per damunt dels criteris més partidistes.

El valencianisme polític, Compromís, torna a aquest saló plenari després de vuit anys d’absència. Vuit anys en els que hem remat, tret les veles, i com vam dir fa uns mesos, amb rumb directe fins a l’Ajuntament. La política dels valencians i per als valencians torna a la corporació municipal de Borriana, i amb ella nous vents de canvis.

Ja ho deia Ausiàs March, en un dels poemes que he tingut a la meua habitació des de ben jove, i que més força m’ha donat:   Veles e vents han mos desigs complir faent camins dubtosos per la mar: mestre i ponent contra d’ells veig armar; xaloc, llevant, los deuen subvenir…   Vents que retornen, i altres se’n van, en els que es corren grans perills i que cal traspassar per arribar a la terra que vols. Vents en els que hem tingut que viure fa molt de temps, resistint-los, i sobretot, treballant per a que vingueren els nous que ara han arribat. Vents d’on naix la cultura, la democràcia, i una nova forma de governar.

No ha sigut fàcil retrobar el rumb. Ha fet falta que remarem tots a una, des dels més entesos, fins als últims en arribar, però l’èxit de tot això ha sigut l’equip. Un equip de més de 2.000 persones que a Borriana han remat per a que a la nostra ciutat torne la veu dels valencians, d’on mai deuria d’haver-se’n anat.   Una vegada constituït el nou Ajuntament, el que ens cal és entrar en la normalitat de la institució que sempre hem entès com un lloc, un espai i un referent de trobada de la ciutadania.

El nostre ànim és ser capaços de trobar aquelles condicions que ens permeten que la suma de tots siga superior al que cadascú pot pretendre per si sol. I és des d’aquesta premissa, que estenc la mà a totes les forces polítiques, conscient que pel progrés de la nostra ciutat, caldrà buscar acords i consens entre tots.   Allargar la mà vol dir, treballar amb humilitat, estar disposats a compartir responsabilitats, projectes i decisions en benefici de tota la ciutadania. Pel be de tots, demanem: consens, lleialtat, un control responsable a l’acció de govern i un debat d’idees constructiu.

Cada moment de la història té els seus reptes i el que nosaltres ara tenim és el d’afrontar un moment de crisi econòmica que colpeja no només la nostra ciutat sinó tota la societat. Les perspectives i els indicadors no són positius i el que ens cal es empènyer en la bona direcció per tal que la màquina no s’ature.   El gran Estellès deia aquella frase “Hi haurà un dia que no podrem més i ho podrem tot”, que he tingut present a les reds socials des de que tot va començar, i ixe dia ha arribat.

Sempre he pensat que és més important el que es fa, que no el que es diu. Per tant, podeu estar segurs que no escatimaré esforços amb la feina que m’espera, només demane comprensió i temps per posar-nos en marxa.   Ara volem una Borriana i no Burriana, i no una Comunitat Valenciana, sinó un País Valencià, perquè és la nostra terra, i els que més la volem hem de cuidar-la, conèixer-la, parlar amb ella, i sobretot, treballar per ella. Perquè sense treballar no hi ha res fet. El primer pas, el primer gran pas ja l’hem donat, però això solament era l’entrenament per a la competició, i fer que les nostres idees, i el nostre model de ciutat es parega cada vegada més a Borriana, a la nostra Borriana, a la que va lligada a París i a Londres, a la que es fanfarroneja, però amb raons, en la que les persones disfruten els 365 dies de l’any, de la que s’estiga orgullós, i això sols es pot aconseguir amb treball.

Avui no comença cap trajectòria, cap camí. El camí fa molt temps que està iniciat i avui fem un pas més, una nova petjada en el projecte de construir i recuperar una Borriana millor per a tots els veïns i veïnes. Haig de dir que estic molt il•lusionat, que m’esperona i m’omple d’orgull participar d’aquest projecte i aquest grup els pròxims 4 anys.

És la primera vegada que sóc regidor, però sóc una persona arrelada a Borriana on vaig néixer i on he viscut sempre. Senc passió per Borriana i per mi és un honor i un privilegi estar al serveis dels seus veïns i veïnes. I per això vaig donar el pas, amb el suport de totes les persones que integren aquest grup municipal i aquest projecte del valencianisme polític que es diu Compromís.

Per mi, la política és un element molt important de la meva vida. Sí, ho dic amb rotunditat. I molts potser no ho entendran. La política cada vegada està més allunyada dels ciutadans, per culpa d’uns pocs que fan molt de soroll i que han provocat la generalització i criminalitzava de la classe política.  I m’agradaria aixecar una llança a favor d’aquells que estem en política per vocació, fins i tot per passió, amb l’objectiu del servei públic i amb voluntat de transformació de la societat.   Per la igualtat, la cohesió, la millora i per encarar el futur amb optimisme. No podem pagar justos per pecadors.

Som molts, molts, els qui treballem amb ganes de servir a la nostra ciutat, que ens passem hores i hores fent reunions, prenent decisions, consensuant propostes i projectes. Que renunciem en gran mesura a la nostra vida personal i al nostre temps lliure. I ací vull deixar clar que el meu compromís amb Borriana és total, és la meva gran prioritat i on dedicaré la major part dels meus esforços.

Estem en un moment molt complicat, de falta de recursos, però també d’oportunitats, de repensar moltes coses, de canviar dinàmiques i de fer més eficient la gestió pública. Ara és el que toca fer. Treballar i treballar. Avui constituïm la nova Corporació, però demà seguirem fent feina.

Per arribar ací hem parlat, hem dialogat, i hem arribat a la conclusió que la ciutadania vol un nou Govern, que entre aire fresc, i puguem obrir les portes i finestres de l’ajuntament. Un Govern plural, divers, obert, compromès amb les persones, il•lusionant i amb ganes de treballar per Borriana.

Serà tot un repte que val la pena intentar aconseguir, no serà fàcil, però ja ho va dir el nostre poeta, Vicent Andrés Estellés    “No t’han parit per a dormir: et pariren per a vetlar, en la llarga nit del teu poble”…  i la llarga nit del meu poble ja ha arribat, per això estem ací per vetlar pel nostre poble.

Moltes gràcies