signatura2Amb el nom de “Acord per Borriana” els tres grups polítics, PSOE-PSPV Borriana, Compromís per Borriana i Podem Borriana es comprometen a la formació d’una coalició de govern local per al període 2015 – 2019, basat en els resultats de les eleccions celebrades el dia 24 de maig de 2015, i materialitzat en els següents acords:

Acord d’investidura, la finalitat del qual és assegurar l’elecció de l’alcaldia en la persona de la socialista Maria Josep Safont Melchor, el dia 13 de juny pròxim, data de constitució del nou Ajuntament.

En el mateix acord, Vicent Granel Cabedo, de Compromís per Borriana, ostentarà el càrrec de primer tinent d’alcalde, i Christopher del Moral Espinosa, de Podem Borriana, el segon tinent d’alcalde.

El nou govern local en aquest temps ha de ser plural, innovador, progressista, valencianista i diferent del que ha regit la població, per això aquesta coalició pretén recollir les demandes socials per a millorar Borriana,mitjançant les següents grans línies d’actuació per materialitzar el canvi polític al nostre poble.

RESCAT CIUTADÀ

Tota persona ha de tindre cobertes les necessitats vitals bàsiques. Tots els borrianencs i borrianenques tenen dret a viure en condicions que garantisquen la seua dignitat com a éssers humans.

  1. Dret a la vivenda: prendre els acords necessaris per a evitar que es desnonen persones sense alternativa d’habitatge. Establir mecanismes d’exempció temporal del pagament del lloguer per als casos més extrems de beneficiaris d’habitatges.
  2. Creació i gestió d’un parc municipal d’habitatges que afavoresca la seua utilització pels col·lectius amb dificultats d’accés a un primer habitatge.
  3. Creació d’un parc municipal de lloguer social fomentat amb bonificacions i excepcions fiscals amb la col·laboració d’entitats bancàries o promotors urbanístics que els cedesquen.
  4. Impostos justos i proporcionals a la capacitat socioeconòmica.
  5. Renda garantida de ciutadania
  6. Elaborar un Pla de Xoc contra la Pobresa, tant alimentària com energètica:
    1. Dret a la llum, aigua i gas: assegurar que totes les famílies puguen accedir a un consum mínim. Aplicar fórmules, en col·laboració amb les Administracions corresponents, per tal que els impagaments de serveis bàsics de les famílies en situació de pobresa extrema no comporten la retirada del servei.
    2. Combatre la pobresa infantil: ha de ser una prioritat pressupostària, especialment la malnutrició infantil mitjançant l’extensió de places i beques de menjadors escolars no restringits al calendari escolar. A més, garantir que els alumnes disposen dels llibres adequats per a l’ensenyament. No condicionar la concessió de beques escolars a estar lliure de deutes amb l’Administració Tributària o la Seguretat Social.
  7. Dependència: defensa i col·laboració efectiva de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, dotant-la dels recursos necessaris i resolució immediata dels casos pendents.
  8. Coordinació efectiva entre els Serveis Socials Municipals i la resta d’entitats socials locals implicades en les persones en risc d’exclusió social.
  9. Ampliació de la dotació de recursos per a Serveis Socials.
  10. Creació de l’Oficina de les persones amb discapacitat.
  11. Eliminació de la taxa pel Certificat d’Empadronament.
  12. Resolució dels problemes d’accessibilitat urbana.
  13. Creació de l’Aula de la Salut i de l’Aula del Record.

PARTICIPACIÓ, TRANSPARÈNCIA I REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA

  1. Auditoria ciutadana dels comptes municipals. Abans del dia 10 d’octubre, serà elaborat un diagnòstic inicial de la situació de la Hisenda Local
  2. Auditoria dels processos de privatització i externalització dels serveis públics i les concessions municipals actuals
  3. Fer públics tots els contractes, llicències, subvencions i convenis municipals. Apostar per la transparència absoluta, i que qualsevol persona puga conèixer tots els contractes signats per l’ajuntament a fi d’eliminar les contractacions a dit.
  4. Aposta per la Democràcia Participativa.
  5. Apertura dels Plens Municipals. Recollir de forma presencial o via telemàtica les propostes i consultes de la població, sotmeses a un procés d’elecció i votació abans de presentar-les al ple ordinari Participació ciutadana a la sessió plenària municipal, amb la redacció d’un reglament adient consensuat pels tres col·lectius que formen part de l’Acord per Borriana.
  6. Gravació i retransmissió de les sessions plenàries municipals.
  7. Creació del Districte Municipal Marítim i la Junta de Districte.
  8. Revisió del reglament, composició i funcions del Consell Social Municipal.
  9. Creació i funcionalitat dels consells sectorials.
  10. Participació ciutadana en l’elaboració i aprovació de les ordenances municipals, en la revisió del PGOU, en el Pressupostos Municipals Participatius.
  11. Codi Ètic. Elaborar un Codi Ètic en el plaç d’un mes a la data d’investidura del nou equip govern.
  12. Creació de la Comissió de Seguiment de l’Acord de Govern Municipal entre les forces polítiques que conformen el Govern Municipal, la comissió és reunirà com a mínim cada sis mesos.
  13. Creació de la Regidoria de Participació Ciutadana, Regeneració Democràtica i Transparència
  14. Publicació obligatòria dels sous (que mai no superaran els salaris dels funcionaris de major rang), patrimoni i béns dels càrrecs públics.
  15. Reducció dels sous de la corporació municipal
  16. Limitació dels assessors dels càrrecs públics.
  17. Cessió d’un espai gratuït del BIM a les AMPA i a diferents col·lectius locals.
  18. Respectar l’autonomia de cada organització política que participa en el Govern Municipal en la presa de decisions, això sí, sempre sota la lleialtat i el respecte a la resta de forces.

MODEL DE CIUTAT

  1. Elaboració d’un Pla de Mobilitat Municipal.
  2. Incentivar i crear una Xarxa de Transport Públic.
  3. Reducció del sòl urbanitzable en el PGOU.
  4. Ampliació d’espais verds.
  5. Conversió en zona de vianants part del casc antic.
  6. Connexió entre la CV-18 i el Camí La Cossa
  7. Connexió entre la CV-18 i l’av. del Transport.
  8. Construcció de voreres carretera Grau i Santa Bàrbara.
  9. Millora de la infraestructura de la carretera del Port i urbanització de la mateixa.
  10. Pacte per l’Arenal. L’Acord per Borriana consensuarà una idea de projecte per a l’Arenal. Realitzar un Concurs Públic d’Idees per a desenvolupar l’Arenal sota una visió pública de l’espai i amb una idea d’espai d’oci, cultural i esportiu, respectant el medi ambient i la sostenibilitat.
  11. Estudi d’integració paisatgística i Pla Especial de Parc Marítim de l’Arenal.
  12. Solució consensuada del projecte Golf Sant Gregori, facilitant el desenvolupament d’instal·lacions de tipus turístic i d’oci.
  13. Arenal Sound. Revisió del conveni i compliment de la normativa. Trasllat progressiu del càmping del festival de la zona de l’Arenal
  14. Elaboració del Pla Estratègic Turístic
  15. Promoció dels esports nàutics
  16. Creació d’itineraris per a corredors i carril bici
  17. Restauració de l’entorn de l’ermita de Sant Blai
  18. Potenciar la cultura a la ciutat, amb una programació estable i de qualitat, incentivant la identitat i la llengua dels valencians, amb una major oferta d’activitats en valencià.
  19. Creació de la Regidoria de Normalització Lingüística
  20. Programació cultural publicitada en centres públics.
  21. Promoció i recolzament dels artistes locals.
  22. Obertura i promoció dels museus (Taronja, Cardenal Tarancón, Arqueològic). Cicles de cinema i teatre en valencià.
  23. Obertura i promoció d’un Centre d’Interpretació Faller.
  24. Comunicació directa entre Regidoria d’Educació, Centres i AMPA.
  25. Creació de sales d’estudi.
  26. Gestió pública de l’Escola Infantil Municipal.
  27. Resolució dels problemes de transport escolar i de beques de menjador.
  28. Foment de l’associacionisme juvenil.
  29. Promoció d’activitats alternatives en les festivitats locals.
  30. Recuperació dels esports desapareguts.
  31. Recuperació de la Gala de l’Esport.
  32. Millora de les instal·lacions esportives.

DESENVOLUPAMENT LOCAL

  1. Dinamització de l’Agència de Desenvolupament Local i creació del Consell Econòmic i Social.
  2. Incentivar la formació no reglada i la formació qualificada per a millorar la professionalitat.
  3. Creació de borses de treball, treball comunitari i programes específics per a la població, una eina per prevenir l’exclusió social de tots els nostres veïns.
  4. Aposta del sector públic recuperant, en la mesura de les possibilitats, els contractes públics actualment privatitzats (jardineria, enllumenat, aigua i clavegueram, esports…)
  5. Incloure clàusules socials als contractes públics per a fomentar la contractació de persones sense feina.
  6. Foment de la creació de llocs de treball complementant les bonificacions que estableixen els programes estatals i autonòmics de foment del treball i impuls d’ajudes a projectes empresarials que dinamitzen tant l’activitat pública com privada.
  7. Creació d’un espai d’empreses innovadores i networking.
  8. Creació d’una borsa d’empreses i de professionals del municipi.
  9. Publicació gratuïta al BIM de les ofertes de treball d’empreses locals.
  10. Impuls d’acords per impartir a Borriana Cicles Formatius, Acreditacions i Homologacions en sectors econòmics locals (marítim-pesquer i agrícola)